Parlarem de l'atmosfera:
L'atmosfera és la capa gasosa que embolcalla i protegeix la Terra; però és una capa que té més capes!
VEGEM EL GRÀFIC:
Saps ja on s'originan els fenòmens meteorològics?
Doncs, on trobem els núvols; a la troposfera: la capa en contacte amb la superfície terrestre d' entre 10 i 12 KM; per tant, serà la capa en la que ens fixarem detenidament i que tantes vegades hem vist solament mirant cap al cel.
La troposfera és la capa més densa. Hi tenen lloc les pluges, els vents, els canvis de temperatura... i la seva composició permet la vida. En aquesta capa la temperatura va disminuint a mesura que es va pujant, fins arribar als -70ºC.
Però veiem quines capes més tenim a l'atmosfera:
La estratosfera: en aquesta capa la temperatura va augmentant des de -70ºC fins arribar al voltant de 0ºC. Gairebé no hi ha vent en direcció vertical, però en horitzontal els vents arriben als 200 km/h.
Atent/a!:Entre els 30 i els 50 Km i trobem l’ozó, que fa un paper molt important: absorbeix les radiacions ultraviolades del Sol, que són molt perilloses per a nosaltres. (veure vídeos: la capa d'ozó i salvem la capa d'ozó)
La mesosfera: en aquesta capa la temperatura torna a baixar amb l’altitud fins arribar als -90ºC. Aquí la densitat de l’aire és molt baixa. Els meteorits es destrueixen en xocar contra aquesta capa.
La termosfera: aquí es produeixen les aurores boreals, i és on orbiten els satèl·lits artificials. La temperatura pot arribar a ser de 1480ºC.
La exosfera: hi ha una gran varietat de gasos com ara l’heli, el nitrogen, l’oxigen i l’argó, però en quantitats molt petites, perquè la falta de gravetat a aquesta altura permet que les molècules s’escapin fàcilment a l’espai. Les temperatures estan entre els 300ºC i els 1650ºC.
vídeo: la capa d'ozó:
vídeo: salvem la capa d'ozó:
vídeo: salvem la capa d'ozó:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.