dilluns, 20 d’agost del 2018

TEMPS ATMOSFÈRIC I CLIMA


Quin temps fa avui?
Entenem per temps atmosfèric l'estat de l'atmosfera en un moment determinat.
El temps atmosfèric és canviant e irregular: avui fa sol, ahir estava ennuvolat, fa vent, plou...
De quin tipus de clima gaudint al llevant peninsular?
Primerament, qué es el clima?
Entenem per clima la succesió de tipus de temps atmosfèric dins d'un període llarg de temps; és a dir: cal una observació d'uns 25-30 anys per determinar una mena de clima o una altra.
Al llevant peninsular i, concretament a la Comunitat Valenciana i les illes Balears, gaudim d'un clima mediterrani típic litoral (després parlarem d'açò).
Trobem a la Península Ibèrica, a més, un clima oceànic (húmit) al litoral cantàbric i a Galícia, un clima subtropical (canari): càlid, a les illes Canàries. Un clima de muntanya (fresc i pluviòs) a les serralades. No oblidem que Espanya és el segon país més muntanyòs d'Europa, darrere de Suissa. Un clima mediterrani d'interior a les terres de la Meseta sobretot i, com abans deia, el mediterrani típic litoral a la Comunitat Valenciana, que es fa més pluviòs al Nord del riu Llobregat a la província de Barcelona (Catalunya), i es fa més àrid o subdesèrtic al Sur de la província d'Alacant, Múrcia i Almeria; concretament en aquestes zones trobem el punt més sec d'Europa: des del cap Tiñoso (Cartagena) al cap de Gata (Almeria).
 Mirem els mapes:



El clima mediterrani es caracteritza per la seva sequera estival i un pic de pluges a la tardor, un altre pic de pluges a la primavera però menys acusat, les seves temperatures suaus durant tot l'any: hiverns no molt freds i estius  molt càlids, fent-se més freds i calorosos repectivament quant més a l'interior, i també més secs ja que no arriba l'acció termorreguladora i humitat de la mediterrània. 
Així doncs, tampoc és d'estranyar que les zones de major risc de desertificació a Espanya les trobem dins del clima mediterrani. Mirem el mapa:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.