dimarts, 21 d’agost del 2018

ELEMENTS CLIMÀTICS: TEMPERATURES I PRECIPITACIONS. EL CLIMOGRAMA.

La temperatura indica el grau d'escalfament de l'aire i es mesura amb el termòmetre. S'expressa en graus centígrads.
Sabies que el primer termòmetre de la història es va inventar en 1743?
Fa més de 250 anys!
Ja no s'utilitzan termòmetres de mercuri per estar fets d'un metall tan contaminant; avui fem servir termòmetres d'alcohol; els reconeixeràs perquè la seva columna de mesura és blava o roja:





Aprén a fer aquests càlculs senzills que després et serviran per comentar un climograma (gràfic de l'evolució del temps atmosfèric en un lloc concret):


  • Les temperatures absolutes són la més alta (màxima) i la més baixa (mínima) que s'han enregistrat en un dia, mes, any...
  • La temperatura mitjana d'un dia s'obté sumant la màxima i la mínima i dividint entre dos.
  • La temperatura mitjana mensual s'obté sumant les temperatures mitjanes diàries i dividint el resultat entre el nombre de dies del mes.
  • La temperatura mitjana anual s'obté sumant les mitjanes mensuals i dividint el resultat entre dotza.
  • La Amplitud Tèrmica és la diferència entre la temperatura mitjan del mes més càlid i la temperatura mitjana del mes més fred.
Les precipitacions: quantitat d'aigua, en forma de pluja, neu o calamarsa que cau en un lloc de la superfície de la Terra. Es mesuren amb el pluviómetre i s'expressen en mil.límetres d'altura o en litres per metre quadrat.
Per obtenir la precipitació mensual se sumen tots els dies del mes, i per obtenir l'anual les dels dotze mesos de l'any.
Ja pots interpretar i analitzar somerament qualsevol climograma; vegem el climograma de la ciutat de València, de l'any 2017:


     


També has de saber a quin tipus de clima pertany aquest climograma: fixa't en els mesos d'estiu i en el pic de precipitacions que hi ha a la tardor (concretament al mes d'octubre)...!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.