dimarts, 21 d’agost del 2018

ELEMENTS CLIMÀTICS: HUMITAT I PRESSIÓ ATMOSFÈRICA

La humitat és la quantitat de vapor d'aigua que conté l'aire. Recorda que als llocs on plou molt o que estan situats prop del mar, la humitat és més alta. Es mesura amb el higrometre i se sol expressar en tants per cent (%). 

La pressió atmosfèrica és el pes o la força que exerceix l'aire sobre la superfície terrestre. L'aire càlid pesa poc, puja i origina un àrea de baixes pressions (depressió, borrasca o cicló, temps inestable) que provoca cels nuvolosos i precipitacions.  L'aire sec i fred pesa més, baixa i dona lloc a una zona d'altes pressions (anticicló o temps estable), que provoca cels clars i temp sec, sense pluges.
La pressió es mesura amb el baròmetre i  s'expressa en  mb (mil.ibars); en els mapes es representa amb isobares , que són línies que uneixen els punts que enregistren la mateixa pressió.
Mirem el mapa isobàric següent:


Les línies que apareixen en blanc indiquen la direcció de les masses d'aire i uneixen els punts que enregistran la mateixa pressió (1002, 1006, 1030,1036...), són les isobares; podem diferenciar, a més, zones d'altes (A) i zones de baixes pressions (B).
Quant més juntes estiguen les línies isobares en una zona, més fort hi bufa el vent.

Podríes determinar quins símbols corresponen als buits del 1002 mb i del 1034 mb, respectivament?

Tambe trobem els fronts associats a les àrees de baixes presions: es tracta de fronts freds (en triangles blaus) i fronts càlids (en semicircles roigs); sempre es tradueixen en pluges e inestabilitat.

QUIN TEMPS FARÀ AVUI, DEMÀ...?
...i podràs coneixer la situació de l'atmosfera a temps real, interpretant mapes isobàrics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.