De segur que has sentit parlar de climatologia i meteorologia.
Anem a aclarir una mica més aquests dos conceptes.
Primerament direm que ens trobem davant de dos disciplines científiques.
CLIMATOLOGIA: ciència que estudia el clima, les seves varietats (ja coneixem algunes d'aquestes varietats per a la península ibèrica) com ara clima equatorial, tropical, polar..., els seus canvis i la causa d'aquestos.
METEOROLOGIA: branca de la física que estudia la climatologia, els fenòmens de l'atmosfera (el vent, la pluja...i fins els raigs!).
Fixant-nos en ambdúes definicions comprovem com la meteorologia abraça la climatologia, ja que sense les condicions físiques de l'atmosfera i els mateixos fenòmens meteorològics que estudia la primera no podríem parlar de les distints tipus de clima que estudia la segunda, cert?
Bé, la cllimatologia seria, doncs, una ciència de la Terra i, per tant, més pròxima a la Geografia ja que estudia el clima i com canvia aquest clima en el temps i en l'espai.
Aleshores la meteorologia seria una disciplina científica més propera a la física perquè estudia els fenòmens meteorològics (fenòmens que tenen lloc a l'atmosfera) per, d'una banda comprendre el seu funcionament, composició, estructura i evolució, i d'altra banda per tenir importants prediccions diàries molt útiles per a diferents activitats humanes: agricultura, aeronaútica, navegació, prevenció d'incendis, etc.
Mirem la prediccció meteorològica de demà a la Comunitat Valenciana a l'enllaç http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/comunidades
Podrem comprovar la prediccció del temps atmosfèric per a distintes comunitats autònomes d'Espanya interpretant els adients mapes clicant en cadascuna; són mapes meteorològics perquè hi apareixen els diferents fenòmens que ens influeixen com humans que som.
Però...on s'originan aquests fenómens meteorològics?
La resposta la tindrem ben prompte!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.